Hjälp energistartups med klimatnytta att vinna 2 miljoner!

 

Ellevios och GodEls tävling för energiomställning – Startup 4 Climate – går nu in ett spännande skede. Det är dags att rösta! Röstningen sker hos samarbetspartnern WeDontHaveTime.org, världens största plattform för klimatlösningar.  Rösta senast den 11 september – folkets röst ger en säker plats på shortlisten för att bli bedömd av en expertjury.

Svenske Ingmar Rentzhog, grundare av We Don’t Have Time och tillika klimatprofil ser att det krävs många och kraftiga åtgärder för att nå klimatmålen.

– Det krävs ett helt nyckelknippe av åtgärder för att nå målen, men energiomställningen är så klart en oerhört viktig nyckel. I Sverige förväntas energianvändningen dubblas fram till 2045, och då är det livsviktigt att vi ser till att all energi vi använder är ren. Energiomställningen skapar också massor av nya jobb. Se bara på Norrbotten och Västerbotten, två regioner som länge tampats med avfolkning och nedläggningar. Där skapas just nu 100 000 nya jobb tack vare omställningen från fossil till ren energi, berättar Ingmar.

Han betonar att även de som inte har djuplodande koll på branschen bör rösta i tävlingen. Varför? För att få koll!

– Det händer så mycket spännande inom green tech och energy tech, och svenska bolag ligger i framkant. Det är här det händer just nu och investerarna flockas kring hållbara innovationer. Företagen är snabba på bollen nu, på många sätt långt snabbare än politikerna. Genom att vara med och rösta får du en crash course i svenska energiinnovationer. Dessutom är du själv med och påverkar – och driver på omställningen.

Bland samtidens energiinnovationer nämner Ingmar företaget TwinWind, som har utvecklat tvillingturbiner till havs, som ett spännande företag att hålla koll på. 

– Det är en uppfinning som både minskar installationskostnaden och påverkan på det omgivande landskapet – samtidigt som det drastiskt ökar energiproduktionen Jag är också mer och mer nyfiken på innovationer som gör att vi sparar energi. I kriser är det alltid bra att kunna spara.

I internationella medier kallas Ingmar både för “eco-warrior” och “Mark ZuckerVert” (vert = grön på franska). Han ser kändisskapet som ett tveeggat svärd när det gäller den gröna omställningen:

– Ibland kan det kännas som att kända ansikten skymmer sikten för allt som pågår i kulisserna, men samtidigt inser jag så klart att kända ansikten drar till sig uppmärksamhet, vilket är bra. Så ja, ju fler kändisar som ”kommer ut” som förespråkare för den gröna omställningen, desto bättre.

SÅHÄR FUNKAR RÖSTNINGEN!
We Don´t Have Time är samarbetspartner i Ellevio och GodEls tävling Startup 4 Climate. På deras sajt kan man rösta fram ett startupbolag, inom energibranschen, till en shortlist på åtta företag. Dessa blir sedan bedömda av en professionell jury. Folkets röst ger en säker plats på shortlisten.

Läs mer och rösta här!

Startup 4 Climate 2022

  • En av Europas största innovationstävlingar inom energisektorn.
  • Tävlingen startades 2020 av GodEl och Ellevio.
  • Tävlingen är öppen för svenska startups.
  • Vinst: Två vinnare delar på 2 miljoner SEK, medlemskap i Things samt coaching från expertjuryn. 
  • Tidigare vinnare: Flower, Ligna Energy, Peafowl Plasmonics och Enjay.

 

Rösta här

 

2022
 • 29/8Omröstning - Folkets röst i samarbete med We Don´t Have Time: 29/8 – 11/9.
 • 11/9Omröstningen stänger.
 • 15/9Shortlist presenteras 15/9 och vinnarna presenteras i början av november under FN:s COP27.